• 28 juni 2019

Hoe implementeer je corporate learning in de dagelijkse routine?

Voor de meeste organisaties is corporate learning niets nieuws. Veel wereldwijde spelers hebben al oog voor de vele voordelen en investeren in de verbetering van hun leerprogramma’s. Maar ondanks die toenemende inspanningen vinden organisaties het vaak lastig om hun medewerkers over te halen om gebruik te maken van corporate learning.

De behoeften op het gebied van corporate learning zijn veranderd, en hetzelfde geldt voor de softwareoplossingen die we kunnen inzetten om aan deze behoeften te voldoen. De kerngedachte van die softwareoplossingen is om leercontent te organiseren en toegankelijker te maken voor leerders.

Met moderne Learning Management Systems (LMS) en Learning Experience Platforms (LXP) beschikken we over geavanceerde mogelijkheden om contentbibliotheken te combineren met een cognitieve zoekfunctie die de leerder hoogst relevante en gepersonaliseerde content kan aanbieden. Toch verbetert de betrokkenheid van leerders daardoor niet in de mate waarop veel organisaties hopen.

De vraag is dus hoe organisaties leerders kunnen motiveren om te leren. Twee keer per jaar een vijfdaags seminar is binnen sommige bedrijven nog steeds de realiteit. Maar mensen willen geen dingen leren die ze niet nodig hebben en die ze niet kunnen toepassen in hun eigen functie. Denkend aan presentatiedia’s en seminars die een week duren, moeten de meeste medewerkers inwendig gapen.

Hoe kan de betrokkenheid worden verbeterd?

  1. De eerste stap om medewerkers te motiveren, is toegankelijke leercontent maken, die past bij de individuele behoeften van de leerder. Leerders hebben daarnaast ruimte en toestemming nodig om te leren, evenals duidelijke grenzen om onzekerheden weg te nemen en een veilige omgeving te creëren.
  2. De tweede stap is de leerders onderverdelen en content aanreiken in de juiste context. Als de leerders studeren tijdens werktijd, dan moet dat in hun rooster passen en moet de content bijvoorbeeld toegankelijk zijn via mobile devices.
  3. De derde stap is de juiste content aanbieden aan individuele leerders. Dit kan gebeuren met behulp van een recommendation engine en pushberichten. In de ideale situatie zorgen de leercultuur en de tools die de organisatie gebruikt er daarna voor dat de leerders terugkeren voor een vervolg.

Binnen veel organisaties speelt de top van het management een belangrijke rol bij het overbrengen van het belang van leren en het aanmoedigen van de hele community om de leercultuur te ondersteunen, vooral aan het begin van het veranderingsproces.

Het internet heeft ons consumptiegedrag veranderd. We zijn gewend geraakt aan gepersonaliseerde aanbevelingen, en we hebben altijd maar een paar muisklikken nodig om ergens te komen. Het is duidelijk dat we dit gedrag ook meenemen naar de werkplek. Om mensen te motiveren om te leren, zullen we het leren dus moeten moderniseren. We zullen de manier waarop we gepersonaliseerde content in het dagelijks leven consumeren, moeten evenaren en zelfs overtreffen.

Het is van belang dat organisaties zich realiseren dat medewerkers hun interne klanten zijn. Als werknemers de bedrijfsmissie overnemen, worden ze pleitbezorger van het merk om zodoende talent aan te trekken en zijn ze gemotiveerd om nieuwe vaardigheden aan te leren, waardoor ook het bedrijf nog beter wordt. Het gevoel dat de content wordt afgestemd op de persoon, is de sleutel tot betrokkenheid van de leerders.

David Wilson, CEO van Fosway Group, stelt dat er “te veel focus [ligt] op het leveren en te weinig op dat waar het echt om gaat: de leerder en wat voor hem het best werkt. Personalisatie van onderdelen van een training of van leercontent is op zich niet genoeg om de relatie en betrokkenheid op te bouwen waardoor mensen terugkomen. Er is een belangrijke verschuiving gaande in het denken over leren. Leren wordt steeds meer gezien als een doorlopende ervaring – en niet meer als eenmalige gebeurtenis of transactie – met een mix van mogelijkheden in een op maat gemaakt traject, waardoor mensen zich betrokken voelen en zich steeds blijven ontwikkelen.”

Hoe kan personalisatie eruitzien?

Bedrijven moeten hiervoor echt begrijpen hoe, waar en wanneer leerders leren. Sommige mensen halen hun smartphone tevoorschijn om op het internet naar een antwoord te zoeken. De een wil zich dan in het algemeen beter informeren over bepaald onderwerp, de ander heeft een specifieke vraag in gedachten. In dit laatste geval is een 20 pagina’s tellend artikel over het onderwerp niet ideaal voor de context, maar is beknopte informatie die zich exact richt op de vraag meer geschikt voor de leerder.

Volgens het Digital Learning Realities Research 2019 van Fosway Group, is de betrokkenheid van leerders een van de belangrijkste features om de aanpak van digitaal leren binnen de organisatie te verbeteren. Personalisatie speelt hierin een sleutelrol, door bijna 70% van de 800+ L&D-professionals aangemerkt als van groot belang.

Het voorzien in een individuele leerervaring en het van geval tot geval afstemmen van content lijken in eerste instantie een onmogelijke taak. Maar met AI beschikken we over een fantastische tool die ons hierbij kan helpen.

Chatbots als onderdeel van een leeroplossing

Mensen raken op allerlei websites en zelfs thuis gewend aan AI-assistenten zoals de Google Assistant of Amazon Echo. Volgens Verto Analytics, gebruikten per mei 2017 meer dan 90 miljoen volwassenen in de VS (totaal aantal unieke gebruikers) een persoonlijke AI-assistent op hun smartphone, en was er gemiddeld 38 keer per maand interactie met deze assistent.

Volgens een andere studie van Radio Centre, hebben mensen in het VK meer dan 167,75 keer per maand interactie met stemassistenten (op verschillende devices). Dat is meer dan 5,5 interacties per dag.

Gezien deze aantallen is het alleen maar een kwestie van tijd voordat ook in organisaties AI-assistenten worden verwacht. U kunt AI in uw organisatie introduceren in de vorm van een door AI ondersteunde chatbot als learning assistant. Deze is eenvoudig te integreren met de leeromgeving en de communicatiekanalen. Een gemakkelijk toegankelijke learning assistant bot kan communiceren met de leerders en antwoord geven op hun vragen. Leerders vinden zo beter hun weg in de leeromgeving en krijgen aanbevelingen voor gepersonaliseerde content.

Bedrijven profiteren van chatbots doordat onder meer de onboarding en de medewerkers- en compliance-trainingen verbeteren. Bovendien komt een chatbot naast interne doelen, ook de trainingen voor het partnernetwerk, wederverkopers en klanten ten goede.

Chatbots laten zich integreren met het intranet of communicatiekanalen zoals Slack. Ze brengen medewerkers op de hoogte van nieuwe leermaterialen, richtlijnen en wet- en regelgeving, en ze helpen medewerkers verder als er vragen zijn.

Aanbieders verbeteren hun AI voortdurend aan de hand van de succespercentages van de aanbevelingen. Daardoor zal chatten met een bot steeds gemakkelijker worden, en al snel net zo natuurlijk aanvoelen als praten met een menselijke collega. Als we kijken naar de snelle opmars van de chatbot, dan kunnen we verwachten dat AI in een mum van tijd een belangrijk onderdeel wordt van ons dagelijkse werk. En uiteindelijk zal onze persoonlijke mentor een chatbot zijn.

Hoe u AI in uw organisatie implementeert en hoe u de voordelen daarvan benut is een omvangrijk thema. Te groot om in één blogpost te behandelen. Daarom hebben we de nieuwe whitepaper “Your definitive guide to AI in Corporate Learning” gemaakt. U vindt daarin het antwoord op de meest urgente vragen over AI en over de onderwerpen waarover u in dat kader moet nadenken.

Author

Janne Hietala

Bestuurslid bij Valamis en Haallas, technologie-enthousiast, investeerder

Janne Hietala richtte zijn eerste bedrijf op toen hij 21 jaar oud was. Hij is sinds 2008 Chief Commercial Officer van Valamis. In deze functie is hij verantwoordelijk voor de commerciële strategie op het gebied van marketing, sales, productontwikkeling en services. Momenteel voert Janne het Global Sales Team van Valamis aan vanuit 's werelds grootste fintech-centrum, Level39 in Londen. Janne rondt op dit moment ook de Executive MBA af aan de London Business School. In 2012 werd Janne Hietala uitgeroepen tot Young Entrepreneur of the Year.