• 11 november 2021

Hoe Valamis werknemers ondersteunt en aanmoedigt om te leren

Bij Valamis is ontwikkeling een van onze kernwaarden. Wij definiëren ontwikkeling als:

“Ieder van ons wil zich voortdurend ontwikkelen. Ons werk is meer dan gewoon werk; het is een kans om onszelf te ontwikkelen en uit te dagen.”

Wij geloven dat leren en ontwikkelen een kwestie is van bereidheid, zoeken naar mogelijkheden voor ontwikkeling, en bereid zijn om uitdagingen aan te gaan. Het is een continu proces dat altijd ondersteuning zal vragen van zowel individuen als organisaties.

In deze blog ga ik dieper in op hoe de Valamis-cultuur onze medewerkers ondersteunt om te leren en zich te ontwikkelen.

Leren op het werk

Het is overbodig om te zeggen, maar ik zeg het toch: hoeveel cursussen je ook volgt of hoeveel werkuren je ook besteedt aan leren, het is nooit genoeg zonder een echte kans om je vaardigheden in de praktijk te brengen en nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Het werk dat we voor en met onze klanten doen, is de beste motor voor onze ontwikkeling, omdat we voortdurend bijleren terwijl we samenwerken met klanten en onze collega’s. Onze managers ondersteunen hun teamleden actief bij het plannen van carrièrepaden en iedereen krijgt de kans om binnen het bedrijf van de ene rol naar de andere over te stappen. Ik ben daar zelf het levende bewijs van, aangezien ik van digital learning consulting naar L&D ben overgestapt. Sterker nog, al onze huidige product managers en product area leads zijn intern aangenomen, en het carrière verhaal van Aleksandr Muravev is daar een uitstekend voorbeeld van.

Om individuele loopbaanontwikkeling te ondersteunen, vertrouwen we op openheid. Onze loopbaan functies zijn duidelijk gedefinieerd en openlijk beschikbaar voor alle medewerkers. Op die manier kan iedereen zien wat er nodig is om de volgende stap in zijn carrière bij Valamis te zetten. Van onze senior medewerkers wordt bijvoorbeeld verwacht dat ze in staat zijn om junior medewerkers te coachen en te helpen. We maken ook de promoties en andere loopbaanontwikkelingen bekend tijdens de maandelijkse Valamis-bedrijfsvergaderingen, zodat iedereen op de hoogte is en de kans krijgt om zijn collega’s te feliciteren. Om horizontale loopbaanontwikkeling te ondersteunen, maken we nieuwe openstaande vacatures altijd intern bekend en, waar mogelijk, vullen we vacatures in met onze huidige medewerkers.

Leren met en van leeftijdsgenoten

Ook al is dit voor ons de meest vertrouwde manier, formeel leren is nog steeds slechts één van de vele manieren om te leren. Bij Valamis hechten we veel waarde aan het delen van kennis en leren met collega’s en hebben we verschillende praktijken ontwikkeld om dit te ondersteunen:

  • Mentor programma’s. Worden bijvoorbeeld gebruikt om onze senior ontwikkelaars te ondersteunen bij het doorgroeien naar een leidinggevende rol (meer over mentoring leest u in deze blog).
  • Interne presentaties, zoals ValamisTalks en Case Studies. Deze laten ervaringen en geleerde lessen zien aan onze collega’s in het hele bedrijf.
  • Demo koffies; tijdens koffiepauzes met een kleinere groep collega’s waar je kunt delen wat je hebt bereikt.
  • Technology tutoring. Dit is voor het delen van technologie-gerelateerde kennis met collega’s die nieuw zijn in het onderwerp maar er meer over willen leren; zoals React, Kafka en ElasticStack.
  • Feedback van peers. We moedigen het gebruik van bedankkaartjes en kleine geschenken aan die voor iedereen beschikbaar zijn om te geven, naast regelmatige feedback enquêtes.
  • Naast deze activiteiten voeren we ook regelmatig ontwikkelingsgesprekken en feedback enquêtes uit die ons leren ondersteunen en ons aanmoedigen om te reflecteren.

De goede oude opleiding

Natuurlijk omvat een groot deel van onze ontwikkeling formele training: online cursussen, lezen of luisteren naar boeken, of cursussen onder leiding van een instructeur. Bij Valamis gebruiken we ons eigen Valamis Learning System voor het aanbieden van online cursussen en hebben we LinkedIn Learning content geïntegreerd als onderdeel ervan. We ondersteunen ook audioboek abonnementen, en alle medewerkers hebben de mogelijkheid om cursussen te volgen die hen interesseren. Voor de pandemie namen we deel aan conferenties en klassikale opleidingen en we kijken ernaar uit om daar binnenkort mee door te gaan!

Hoewel volgens het populaire 70-20-10 raamwerk voor werkplekleren slechts 10% van het leren op het werk formeel leren zou moeten zijn, is dat vaak waar we het eerst aan denken als we het hebben over leren en ontwikkeling. Formeel leren is echter ook het deel waar we het vaakst de tijd niet voor hebben. Valamis ondersteunt dit door elke maand voor alle medewerkers tijd vrij te maken om te leren en kennis te delen. Het doel van Valamis is om ons eraan te herinneren dat we leren echt belangrijk vinden, en we vertrouwen erop dat onze mensen zelf het beste weten wat ze moeten leren en wanneer.

Door aparte uren in te ruimen voor leren en kennis delen, willen we ook zelfreflectie aanmoedigen. Om na te denken over wat je anderen over een onderwerp zou kunnen leren, moet je eerst nadenken over wat je zelf hebt geleerd. In ons digitale leersysteem proberen we zoveel mogelijk micro-learning content te hebben, zodat het makkelijker is om te leren in de flow van het werk, zonder dat je uren aan één stuk hoeft te besteden. Onze digitale leermiddelen (lessen, zoals wij ze noemen) bevatten reflectietaken om de leerervaring te stimuleren, hoe kort ook.

Aanmoedigen om te leren

Hoe goed de bedoelingen ook zijn, soms hebben we allemaal een duwtje in de rug nodig en wat externe motivatie.

Sinds 2021 reiken we de “Lerende van de Maand” uit. We moedigen onze medewerkers aan om hun collega’s te noemen die blijk hebben gegeven van een sterke interesse en bereidheid om te leren, die anderen hebben geholpen om te leren door kennis te delen, en die concrete acties hebben laten zien om hun eigen competentie en die van ons bedrijf te laten groeien. Tot nu toe hebben we mensen onderscheiden die anderen hebben geholpen bij een grootschalige technologische verandering, zich zeer snel hebben ontwikkeld in hun junior positie, en zeer actief zijn geweest in het voltooien van online cursussen.

Naast het erkennen van individueel succes, kunnen ook gezamenlijke doelen lonend zijn. In het laatste kwartaal van 2020 beloofden we een boom te planten voor elke vijf korte online cursussen die op ons platform werden voltooid. Het resultaat? We hebben 300 bomen geplant! Op deze manier konden we ook actie ondernemen voor een gezondere planeet en verantwoordelijkheid tonen (wat een andere Valamis-waarde is).

Met deze acties hebben we het leren willen aanmoedigen en laten we zien hoezeer we het als bedrijf waarderen om leren een onderdeel van onze cultuur te maken. Onze acties maken ook onze leercultuur tot wat ze is (hoewel – het is een lastig ding om te definiëren, zoals Laura Overton schreef in haar blog). Uiteindelijk komt het er allemaal op neer hoe goed we samen als bedrijf presteren en slagen.

Author

Riina Siikanen

Voormalig HRD Specialist, Valamis

Riina heeft meerdere jaren ervaring in de L&D-functie. Haar expertisegebieden omvatten digitaal leren en leerontwerp en methoden voor competentieontwikkeling. In haar vorige functie was Riina uitgebreid betrokken bij de ondersteuning van teams en supervisors en de implementatie van nieuwe operationele modellen. Zij was ook verantwoordelijk voor het mentorprogramma van Valamis. Vervolgens wil ze graag leren hoe ze bloemeninstallaties moet maken en ze heeft zich al ingeschreven voor een cursus ikebana.