Suomalaiset opiskelijat ja NASA haastavat yrityksiä luovaan ongelmanratkaisuun

The Boeing Companyn ja Yhdysvaltain avaruushallinto NASAn edustajat ovat parhaillaan Suomessa puhumassa luovaa ongelmanratkaisukulttuuria kehittävästä Epic Challenge -koulutusohjelmasta suomalaisen teknologiayritys Valamiksen vieraina. Epic Challenge -ohjelmassa suomalaisopiskelijat pääsevät luomaan ratkaisumalleja NASAn eeppisiin haasteisiin astronauttien Tim Kopran ja Charles Camardan opastuksella. Osa opiskelijatiimeistä on jo saanut rahoituksen konseptien jalostamiseen yritykseksi asti. Nyt Suomessa vierailevat astronautit kannustavat myös yrityksiä luovaan ongelmanratkaisuun.

Helsinki, 10. toukokuuta, 2017. Monimutkaiset ja monitieteiset ongelmat tarvitsevat uusia monipuolisia ratkaisukeinoja, joita NASAn kehittämässä ja muun muassa Valamiksen ja Boeingin sponsoroimassa Epic Challenge -koulutusohjelmassa on ratkottu jo kahden vuoden ajan.

”Epic Challengessa kyse on erilaisten vahvuuksien hyödyntämisestä ja nopeasta epäonnistumisista toipumisesta. Vaikka uusien toimintatapojen käyttöönotto voi tuntua kankealta, on luova ongelmanratkaisukulttuuri parhaimmillaan yrityksille taloudellisesti kestävä työväline”, kertoi Suomessa vieraileva NASAn innovaatiotoiminnasta vastaava vanhempi asiantuntija ja astronautti Charles Camarda.

Suomalaisopiskelijat luovan ongelmanratkaisukulttuurin edelläkävijöinä

Luovaa ongelmanratkaisukulttuuria kehitetään NASAn Epic Challenge -koulutusohjelmassa. Suomessa ohjelma toteutetaan yhteistyössä Valamiksen ja suomalaisten oppilaitosten kanssa. Ohjelman tarkoituksena on kannustaa nuoria opiskelemaan matemaattisluonnontieteellisiä aineita ja työskentelemään avaruusteollisuudessa. Vuonna 2015 alkaneen ohjelman aikana suomalaisopiskelijat ovat työskennelleet muun muassa Marsin asuttamiseen liittyvien kysymysten parissa. Opiskelijat ovat kehittäneet satoja erilaisia konsepteja NASAlle. Lisäksi kahdeksan opiskelijatiimiä on saanut ulkopuolista rahoitusta konseptien jatkokehitystä varten.

NASAn astronautit Charles Camarda ja Tim Kopra ovat parhaillaan Suomessa puhumassa koulutusohjelmasta yhdessä Boeingin johtavan tutkijan Michael Richeyn kanssa. Vieraiden mukaan luovaa ongelmanratkaisukulttuuria olisi syytä hyödyntää myös yrityksissä.

Yrityksille monipuolista hyötyä luovasta ongelmanratkaisukulttuurista

Yrityksiltä luovan ongelmanratkaisukulttuurin omaksuminen vaatii muutoksia toimintatapoihin. Salliva ympäristö, jossa epäonnistumista ei tarvitse pelätä luo olosuhteet ongelmien ratkaisemiseen. Luovan ongelmanratkaisukulttuurin valjastaminen yritysten käyttöön onnistuu, kun sekä asenne että välineet ovat oikeat.

Suomalaisilla yrityksillä on tähän erinomaiset lähtökohdat. Camarda mainitsee suomalaisen kannustavan koulun, jossa epäonnistumisten ei anneta lannistaa. Lisäksi teknologiset edellytykset ovat hyvät. Digitalisaation myötä yrityksille on avautunut aivan uudenlaisia mahdollisuuksia ratkaista haasteita. Tämän seurauksena myös työntekijöiden oma oppiminen on kokenut valtavia muutoksia. Yhdessä työskentely fyysisestä paikasta riippumatta on helpottunut ja alan kuin alan asiantuntijaan on entistä helpompi saada yhteys.

Epic Challenge -ohjelman opiskelijat työskentelevät digitaalisessa, Valamiksen kehittämässä ilmiöpohjaiseen oppimiseen perustuvassa Valamis-oppimisympäristössä. Sen ansiosta opiskelijat voivat koota tiimejä paikasta riippumatta, hyödyntää toistensa vahvuuksia ja vaihtaa tietojaan samanaikaisesti eri puolilla maailmaa.

”Kehitämme luovaa ongelmanratkaisua tukevaa oppimisympäristöä jatkuvasti yhteistyökumppaneiden, kuten NASA ja Boeing, kanssa. Tekemällä oppiminen projektiluontoiseksi ja tarjoamalla ”eeppisiä haasteita” auttaa pitämään oppijat motivoituneina. Ympäristöstä kerättävä tieto auttaa edistämään digitaalisen oppimisen datatiedettä ja oppimismenetelmiä,” kommentoi Janne Hietala, Valamiksen Chief Commercial Officer.

Yrityksissä luovien ongelmanratkaisukeinojen hyödyntämisestä on havaittu selkeitä konkreettisia hyötyjä. Esimerkeiksi Camarda mainitsee nopeammista prosesseista ja ajan säästöstä tulevan taloudellisen hyödyn. Myös koko organisaation osaaminen tulee tehokkaammin hyödynnettäväksi. Erityisesti kansainväliset yritykset voivat ketterämmin hyödyntää osaamista eri puolilta maailmaa. Lisäksi työntekijät oppivat nopeammin ja pääsevät kehittymään työssään paremmin.

Charles Camardan vinkit luovaan ongelmanratkaisukulttuuriin – näin yritys taklaa haastavat tilanteet

  1. Ymmärrä. Ota selvää, mistä ratkaistavassa ongelmassa on kyse.
  2. Resursoi. Hanki parhaat ongelman ratkaisemiseen tarvittavat asiantuntijat, rakenna mahdollisuuksien salliessa monikulttuurinen tiimi ja hyödynnä myös joukkoälyä.
  3. Opi epäonnistumaan. Luo ympäristö, jossa kysyminen on helppoa ja epäonnistuminen sallittua. Epäonnistumaan oppiminen on ratkaisevaa luovuuden ja uusien ajattelutapojen kehittämisessä.
  4. Hyödynnä teknologiaa ja digitalisaatiota. Virtuaalinen ympäristö voi nopeuttaa ongelmanratkaisua ja säästää resursseja.
  5. Älä pelkää. Oikein johdettuna muutos on mahdollisuus.

Valamis Group Oy
Valamis on kansainvälisesti kasvava oppimisen digitalisaatioon erikoistunut IT-yritys. Yrityksen kehittämä Valamis-oppimisympäristö auttaa organisaatioita muuntamaan digitalisaation haasteet organisaation kilpailueduksi. Valamis-oppimisympäristö on valittu Gartnerin 2016 ”Market Guide for Corporate Learning Suites” -oppaaseen. Valamiksen pääkonttori sijaitsee Joensuussa, minkä lisäksi yhtiöllä on yhteensä kuusi muuta toimistoa Suomessa, Yhdysvalloissa ja Venäjällä.

Lisätietoja:
Valamis Group Oy
Janne Hietala
Chief Commercial Officer
+358 (0)40 831 4245
janne.hietala@valamis.com

*Uutisen julkaisuhetkellä Valamis oli nimeltään Arcusys.